Verkiezingen

002

Zondag 7 oktober. Een dag die ik niet snel zal vergeten. Vandaag mocht er namelijk gestemd worden door iedereen vanaf 16 jaar voor een nieuwe burgemeester en verschillende vereadoren.
Ik heb geen idee hoe ik dit woord moet uitleggen want het is niet te vertalen in het Nederlands, maar misschien is het een soort wethouder. Laten we het er op houden dat het een iets lagere functie is dan de burgemeester en er zijn er 12 hier in Indaial. Een klein stadje, dus minder vereadoren.

De afgelopen weken heb ik het aantal borden, spandoeken, toeterende auto’s en flyers zien groeien. Letterlijk het hele stadje is vol met deze propaganda. Je kunt er niet onderuit komen. Ook wij hebben in de voortuin een enorm bord staan en onze auto is bestickerd. Onze familie is voor Serginho, de huidge burgemeester. Je kunt trouwens kiezen uit twee verschillende opties (burgemeesters). Serginho en Tommio. Als deze je allebei niet bevallen, dan kun je blanco stemmen. Maar stemmen is verplicht! Doe je het niet, dan volgen er sancties. Alleen als je een geldige reden hebt waarom je niet kunt stemmen, bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland, dan ben je veilig. Anders is het echt verplicht. En iedereen stemt dus ook.

Dat ze in Zuid-Amerika emotioneler zijn is geen geheim. Dit heeft er voor gezorgd dat ik de afgelopen weken meerdere malen wakker getoeterd ben door een enorme stoet auto’s tijdens mijn siësta. Om een beeld te geven van zo’n stoet: het aantal auto’s kan variëren, maar 70 auto’s volgeplakt met stickers, mensen die eruit hangen met vlaggen wapperen en keiharde muziek draaien zijn geen uitzondering. Vergeet vooral het toeteren voor elk huis niet. Best grappig, maar ook best irritant.

Gisteren was echt het hoogtepunt. Overal op straat stonden massa’s mensen te wapperen met vlaggen en als het rood was voor een stoplicht werden er folders in je auto gegooid. Allemaal voor een paar stemmen. Maar het brengt wel leven. En het brengt mensen samen! De politiek leeft hier in ieder geval veel meer dan in Nederland.

De stembureau’s zijn 10 minuten geleden gesloten. Nu is het wachten op de uitslag. Vanavond zal deze bekend worden gemaakt. Voor mijn familie is het nog spannend want een van de broers is in de race voor vereador. In tegenstelling tot Nederland werd er hier wel elektronisch gestemd, dus erg lang zal het niet duren. Denk ik. Want het blijft Brazilië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s